A nagy EU-s projekt kezdete

2013-03-01

A zentai sakk-klub részt vesz az Európai Unió által támogatott IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban. Ma indult a 18 hónapos nagy projekt, melynek célja a sakk sport népszerűsítése a határmenti övezetben.

A sakk sport és a fiatalok sakk-oktatásának támogatása a Magyarország-Szerbia határtérségben (ProChess) -ez a hivatalos elnevezése annak a projektnek, melyet a Zentai sakk-klub és a szegedi Maróczy Sport Egyesület együtt valósít meg, 2013. másrcius 1. és 2014. augusztus 31. között. A 18 hónapos projekt össz értéke 66.580 Euró, amelyből Szerbiában 33.750 euró lesz felhasználva.

 A projektben számos rendezvény és program fog hozzájárulni a sakk népszerűsítéséhez. A sakkal most ismerkedő általános iskolásoknak a 2013/14-es iskolaévben, Zenta község minden iskolájában sakkiskola indul. Hetente egy órát fognak tapasztalt sakk-edzők foglalkozni a gyerekekkel, és játékosan vezetik be őket a sakk sport rejtelmeibe. A sakkiskola folyamán kétszer sakk-táborba mehetnek a legszorgalmasabbak: Szegeden és Zentán is lesz szervezve egy-egy kétnapos tábor. 

A haladó fiatal sakkozóknak sizntén egy értékes, egyedi programot lát elő a projekt. Nemzetközi sakkmester jön el Zentára, hogy havonta két napon át tanítsa a környékbeli fiatalokat, 16 hónapon keresztül. A program 2013 májusában indul. A haladóknak is lesz szervezve két sakk-tábor, ugyanúgy, mint a kezdőknek.

Minden sakkbarát biztosan örülni fog annak a nyílt sakknapnak, amit előbb Szegeden, majd Zentán is megszerveznek. Ide a nemzetközi sakk élvonalban számon tartott nagymestereket szeretnék meghívni a szervezők, hogy szimultánt játsszonak az érdeklődőkkel. Ezen kívül a szerbiai és a magyar határvidék csapatai 50 táblán mérik össze erejüket. Az egész napos rendezvényen más érdekességek is lesznek: élő sakk, nyílt téri sakk, stb. A programokat 2013 őszén és 2014 tavaszán rendezik meg.

Természetesen a versenysakkozóknak is kedvezni szeretnének a szervezők. Őket a nemzetközi sakkfesztiválra, a "Zentai csata 1697" versenyre várják 2013 júliusában.

A fentiek mellett eszközbeszerzésre és szakmai találkozókra is lehetőség nyílik. A zentai sakk-klubnak ilyen nagy projektje még nem volt. Kívájuk, hogy siker koronázza a munkájukat és a megvalósulás után elégedetten tekintsenek vissza az elmúlt 18 hónapra.